Zingen en veranderen: wat hebben die twee met elkaar te maken?

zangworkshop-fanny-bod

Ik geef workshops over veranderen. Zangworkshops wel te verstaan. Regelmatig krijg ik de vraag: Wat heeft zingen eigenlijk met veranderen te maken? Hieronder vertel ik er meer over.

Bijna alle organisaties en bedrijven zijn continu in ontwikkeling en verandering. Dit vraagt veel van de medewerkers, zowel van leidinggevenden, medewerkers en van veranderteams. Veranderen gaat immers bijna nooit zonder slag of stoot. Logisch, je moet ineens ander werk doen of ander gedrag vertonen. Of je werk gaan doen op een andere werkplek met onbekende collega’s. Brr.

Angst, stress en weerstand horen bij veranderen

Wat zie je dus? Bijna iedereen vindt veranderen eng of vervelend en het roept vaak sterke en heftige emoties op. Angst bijvoorbeeld en stress en weerstand. Misschien heb je er zelf ook wel eens mee geworsteld?

  • Had je angst? Dan maakte je je waarschijnlijk zorgen of je het wel kon: het nieuwe gedrag of het veranderde werk.
  • Stress? Dan was je vast onzeker: Wat gebeurt er allemaal en wat betekent dit voor mij?
  • Of was het meer weerstand wat je voelde? Dan zat je waarschijnlijk met vragen over de reden. Waarom moet dit nou weer? Deden we het dan niet goed? En wil ik dit eigenlijk wel?

Grootste risico bij veranderingen: Konijn in de koplampen

Het grootste risico bij een verandertraject is dat mensen verkrampt raken door hun eigen emoties. Als een konijn in de koplampen van hun emoties blijven ze stil staan. Dat gebeurt heel veel, zie het grote aantal veranderprogramma’s dat een stille dood sterft. Zo jammer en vaak onnodig. Daar komt mijn workshop om de hoek kijken.

Tijdens mijn workshop werk ik ernaar toe dat elke deelnemer in zijn eentje voor een groep een lied zingt. Dat valt voor de meeste mensen in de categorie ‘No-Go’. Professionele zangers daargelaten, hoewel? Ook daar hoor je geregeld dat ze net voor een optreden trillend en misselijk achter de coulissen staan. Het gekke is dat dit gevoel verdwijnt als ze eenmaal op het toneel staan. Als ze de eerste stap eenmaal hebben gezet.

Van no-go naar de eerste stap

Daar richt ik mij ook op. Zingen is de verandering, het enge, het nieuwe. Je kunt het nog niet of helemaal niet en toch moet je het doen. Wat gebeurt er dan? Mensen ervaren dan dezelfde emoties als bij veranderingen op hun werk: angst, stress en weerstand. Ik daag mensen uit om die emoties te herkennen en erkennen. Maar om toch de eerste stap te zetten. En daarna de tweede stap en de derde en ….

Waarom zingen en geen piano spelen?

Waarom gebruik ik dan zingen? En niet piano spelen? Of trompet spelen of bungeejumpen? Zingen werkt hiervoor zo goed, omdat zingen heel fysiek is. Zingen doe je immers met je adem. En daardoor voel je tijdens het zingen alles in je lichaam en dus ook je emoties.

En weet je waarom ik ook met zingen werk? Omdat zingen gewoon heel leuk is! De funfactor van muziek en zingen is groot. Bijna iedereen houdt van muziek.  Dat brengt mensen veel sneller in beweging. En is die eerste stap eenmaal gezet, dan blijkt het veel minder eng dan vooraf gedacht.

Zingend veranderen

Zingen voor een groep is eng en spannend, net als veranderen in het ‘echte leven’. Maar van de ruim 200 mensen die ik het afgelopen jaar heb getraind tijdens een workshop, bleven er slechts drie zitten waar ze zaten. Bijna iedereen zette een stap of stappen. En bijna iedereen zei achteraf: Toen ik het eenmaal had gedaan viel het eigenlijk best wel mee en was het zelfs leuk.Als je dit kunt tijdens mijn workshop, dan kun je het ook tijdens de verandering in het echte leven en op je werk. Sterker nog, wellicht kun je die verandering wel zingend tot een succes maken!