Is jouw team in tune? Hoe samen zingen jouw team versterkt.

DSC_0177Vraag je je wel eens af hoe je je team beter kunt laten functioneren? Waarom sommige dingen niet van de grond komen of stroef verlopen? Vaak heeft dat te maken met de manier van samenwerken in het team. Samen zingen en muziek maken brengt jouw team weer in tune!

Met muziek maken communiceer je op een ander niveau

Muziek en vooral zingen werkt heel verbindend. Het versterkt de teamspirit. Hoe komt dat? Omdat je met muziek communiceert op een ander niveau. Muziek is niet voor niets al heel lang belangrijk bij allerlei momenten in het leven van mensen. We hebben speciale muziek voor trouwen, voor begrafenissen, voor dansen, voor ontspannen. En als we zingen vertellen we verhalen aan elkaar: we zingen over liefde, over verdriet, over verlies, over blijdschap.

Zingen gaat over muziek maken en dat doe je samen. Je hoort meteen of we de muzikanten ook echt ‘samen’ muziek maken. Een band of koor klinkt immers pas echt goed als het op elkaar is ingespeeld en als ze hetzelfde voor ogen hebben: dezelfde timing, hetzelfde ritme. Is het een soulnummer of klassiek? Spelen we het snel of langzaam?

Zo werkt het ook in teams. Als je elkaar aanvoelt, dan heb je aan een half woord genoeg. Dat werkt prettiger en sneller en het resultaat is beter. En het is essentieel dat je als team weet welke kant je op wilt, hoe je het werk wilt doen.

Soms is een team niet (meer) op elkaar afgestemd

In veel teams speelt echter van alles onderhuids dat een fijne samenwerking belemmert. De één zingt zo hard dat de andere mensen niet meer te horen zijn. De ander laat zich te veel in de rol drukken van tweede viool. De derde zingt net een beetje uit de toon of loopt voor de muziek uit. En soms lijken mensen helemaal een eigen liedje te zingen.

Dit is op te lossen door samen te zingen, bijvoorbeeld in een Zangworkshop Teambuilding. Door samen te zingen oefen je het naar elkaar luisteren en elkaar te steunen of aan te vullen waar nodig. Tijdens de workshop leren deelnemers dat iedereen zijn eigen kwaliteiten heeft en dat dat mag. Sterker nog, dat moet! In een koor kan de één hoog en de ander laag zingen. Maar, de kracht van een team is dat je elkaars kwaliteiten respecteert en zoveel mogelijk gebruikt. Luisteren naar elkaar, je eigen stem afstemmen op die van de anderen. Samen een eenheid vormen.

Zingen is teamwerk met veel plezier

Zingen is vooral heel leuk en dat is de zangworkshop dus ook. Het is teamwerk met veel plezier.

Samen zingen is ook een kwestie van doen. Je kunt er eindeloos over praten maar daar schiet je niets mee op. Kom het daarom vooral ervaren!